Condensatievocht

Doorslaand vocht en opstijgend vocht komt veel voor in woningen. Samen met condensatievocht is het een van de boosdoeners voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Een hoge luchtvochtigheid met vele negatieve gevolgen, waaronder meer schimmels en bacteriën in huis en een minder prettig leefklimaat. Om condensatievocht te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor volop ventilatie in de woning. Ongeacht of het zomer of winter is moet het raam dus open! Doe je dat niet dan zal je te maken krijgen met alle negatieve gevolgen van condensatievocht.

Een vochtbestrijder inhuren?

Wat kost vochtbestrijding in jouw regio? Vergelijk offertes van vochtspecialisten en kies voor de beste deal om te besparen op de kosten die je moet maken. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Wanneer de buitentemperatuur verschilt van de binnentemperatuur, kan het zijn dat er condensatie van de buitenlucht ontstaat in je huis. Dit gebeurt wanneer de lucht binnen kouder is. De warme, doorgaans vochtige, buitenlucht komt je huis binnen en condenseert, omdat het oppervlak (een muur of vloer) koud is. De condens gaat in de muren zitten, waar het vervolgens schade aanricht. Een vochtprobleem is vervolgens gauw gemaakt. Er kan bijvoorbeeld schimmelvorming ontstaan. Condensatie is vaak relatief makkelijk te constateren, omdat er condens aan de binnenkant van je ramen komt te staan. Het probleem met condensatie is dat het nauwelijks te voorkomen is, omdat in een huis veel vocht wordt geproduceerd, dat neerslaat wanneer het afkoelt. Denk hierbij aan douchen, kleding drogen, koken en zelfs ademen.

Voorkom narigheid

Condensatie is, net als doorslaand vocht en opstijgend vocht, nooit goed voor je huis. Een hoge luchtvochtigheid en vochtige plekken op muren kozijnen trekken narigheid aan. Als je vrij wilt blijven van ziektekiemen, schimmels, ongedierte en andere gezondheidsremmende factoren, dan zorg je dat je de luchtvochtigheid in je huis tussen de 40 en de 60 procent blijft.

Hoe ontstaat condensatievocht?

Er zit altijd vocht in de lucht om ons heen. Als de lucht afkoelt dan verandert dit vocht in druppels water. Eigenlijk is condensvorming niet te voorkomen. We koken in huis en we wassen onszelf in de badkamer. Ook geven we de planten water en ademen we vochtige lucht uit. En dit condensatievocht zal op koude oppervlaktes terecht komen. Het is eigenlijk niet te voorkomen.

Condensatie tegengaan

Er is een simpele manier om condensvorming tegengaan, namelijk ventilatie. Het toelaten van verse lucht zorgt ervoor dat oppervlakken sneller kunnen drogen. Op alle plekken waar makkelijk condens ontstaat (de douche, ruimtes waar je was ophangt, de keuken) is het aan te bevelen om regelmatig te luchten. Ook in andere ruimtes is het aan te bevelen om af en toe te luchten. Zoals hiervoor beschreven is vocht immers gauw gemaakt, dit is echter niet altijd zichtbaar. Veel huizen hebben ventilatiesystemen om vocht af te voeren en lucht te verversen. Dit helpt inderdaad tegen condensatie, maar om er zeker van te zijn dat er niet te veel condens wordt gevormd, is het verstandig om deze methode altijd te gebruiken in combinatie met het ouderwetse openzetten van ramen en deuren.

Vochtbestrijding condensatievocht met ventilatie

Door voldoende te ventileren in de woning zal je minder last hebben van condensatievocht. Ook door gebruik te maken van een droger in plaats van de was op te hangen zal er minder vocht in het huis zijn. Natuurlijk moet de slang dan wel naar buiten gaan of moet de condens opgevangen worden. Ook bij het douchen en het koken kun je maatregelen treffen om de vochtige lucht af te zuigen. In de keuken gebeurt dit met een afzuigkap. In de badkamer kun je ook gebruik maken van een mechanische afzuiging.

Een andere oplossing: vochtvreters

Je kunt ook gebruik gaan maken van vochtvreters in de vochtige ruimtes. De vochtvreter zal al het vocht absorberen en opvangen. Als je de ruimtes echter goed ventileert dan zal dit niet nodig zijn. Ga naar pagina vochtvreters.

Condensproblemen herkennen en oplossen

Condens ontstaat doordat vochtige warme lucht in contact komt met bijvoorbeeld een koud oppervlak. Door een te snelle afkoeling van de warme lucht, kan het zijn waterdamp niet vasthouden, waardoor er kleine druppels op het koude oppervlak ontstaan. In je huis kun je je condensproblemen herkennen aan vochtaanslag op ramen en spiegels. Verder kan het zijn dat je zwarte schimmelplekken krijgt in je muren en er een muffe lucht hangt in huis. In het ergste geval gaat je kleding stinken en schimmelen.

Vier tips om condensvorming te verminderen

Een teveel aan waterdamp in je huis is vrij gemakkelijk op te lossen door de volgende vier stappen uit te voeren:

  1. Minder waterdamp produceren, door tijdens en na het koken en douchen een afzuiger aan te zetten. Het kan schelen om je douche na gebruik droog te maken met bijvoorbeeld een trekker. Ook natte was kan je beter buiten hangen of in een droger laten drogen.
  2. Vang het teveel aan water op met bijvoorbeeld een vochtvanger met kristallen. De kristallen absorberen het teveel aan waterdamp. Je kan ook kiezen voor een elektrische ontvochtiger.
  3. Dagelijks je ramen open zetten om het huis te laten luchten is een goedkope manier van ventilatie. Er zijn ook ventilatie systemen, die je in geval van nood kunt laten installeren, maar dit is meestal niet noodzakelijk.
  4. Zorg ervoor dat uw huis nooit kouder wordt dan 15 graden Celsius. En zorg voor een goede isolatie van uw ramen en muren door dubbel glas te plaatsen en een spouwmuurisolatie aan te brengen. Daardoor verminder je het effect van temperatuurverschil tussen binnen en buiten.

Gezondheid voorop

Een vochtig huis is ongezond voor de bewoners. Teveel vocht kan chronische astma en bronchitis veroorzaken. Ook reumatische klachten worden versterkt door een te vochtige omgeving. Controleer daarom met regelmaat de vochtigheid van je huis.

Gratis offertes

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om zo het aanbod te vergelijken. Je bent niet alleen goedkoper uit maar voorkomt ook veel hoofdpijn omdat je voor een goed en betrouwbaar bedrijf kunt kiezen. Ga naar pagina offertes voor meer informatie.

Een vochtbestrijder inhuren?

Wat kost vochtbestrijding in jouw regio? Vergelijk offertes van vochtspecialisten en kies voor de beste deal om te besparen op de kosten die je moet maken. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.