Dak reinigen en impregneren

Dak reinigen en impregneren
Alle daken worden vuil. Afhankelijk van de omgeving en het klimaat, zal dat bij het ene dak heviger zijn dan bij het andere. Een slecht onderhouden dak is nadelig voor het aangezicht en vergroot het risico op waterschade in het huis. De hechting van mos en algen op je dakpannen zal de dakpannen eerder doen slijten.

Voor het impregneren eerst reinigen

Door het dak te schoon te spuiten met een hogedrukspuit, verwijder je de eerste mos en alg aanslag. Je kunt een biologisch schoonmaakmiddel toevoegen om het resultaat te versterken. Het is noodzakelijk om het dak daarna met een mos en algendoder te behandelen. Dit middel haalt de kleine resten mos en alg weg en voorkomt dat het mos heel snel weer terug groeit.

Impregneren om de waterdichtheid te vergroten

Omdat je dak na de reiniging toch al helemaal schoon is, is het een kleine moeite om de dakpannen meteen te behandelen met impregneermiddel. Hierdoor krijgen de dakpannen een vuil- en waterafstotende beschermlaag waardoor nieuw mos en alg minder gemakkelijk hecht. Bijkomend voordeel van het impregneren van je dak is dat het goed droog blijft, waardoor je dakpannen minder onderhevig zullen zijn aan vorstschade.

Een nieuwe dakcoating

Na het reinigen en impregneren van je dak, kan het zijn dat het opeens opvalt dat de kleur uit de dakpannen verdwenen is. De pannen zijn dof. Dan kun je er voor kiezen om een nieuwe coating te laten aanbrengen op je oude dakpannen. Deze coating beschermt de pannen eens te meer en is in verschillende kleuren te verkrijgen. Je kunt de pannen zelfs een heel andere kleur geven dan de oorspronkelijke kleur. De coating wordt aangebracht onder hoge druk, waardoor alle hoekjes en gaatjes opgevuld worden. Je kunt kiezen uit een normale coating, een rubber coating of een hoogglans coating. Laat je adviseren over de best passende oplossing voor jou dak.

Dakreiniging om groene aanslag te verwijderen

België heeft een nat klimaat en heeft relatief veel groen in woonwijken. Dat is de oorzaak dat Vlaamse daken snel aanslag vertonen van mos en algen. Zowel op platte daken als op puntdaken. Mos op zich kan niet heel veel kwaad. Het nadeel van mosgroei op de pannen is dat mos weer een voedingsbodem kunnen zijn voor andere plantjes. Mos houdt water vast, waardoor andere plantjes kunnen groeien. Deze plantjes groeien met de wortels in je dakpan of in je dak. Hierdoor kan flinke lekkage ontstaan. Buiten dat, is een groen dak niet zo mooi voor het aangezicht.

Hoe ga je te werk?

Het dak reinigen kun je in principe zelf, mits je de goede instrumenten en materialen hebt en niet onzeker wordt van hoogtes. Er zijn ook tal van bedrijven die je om een offerte kunt vragen. Zij kunnen je dan ook advies geven of het nodig is het dak extra te impregneren of te coaten. Het schoonmaken gebeurt over het algemeen onder hoge druk. Je moet wel een product toevoegen waardoor het mos en de algen gedood worden. Als er resten overblijven, zal de plantgroei snel weer zichtbaar zijn.

Impregneren of coaten

Als je dak volledig gereinigd is, is het aan te raden om het extra te impregneren. Impregneermiddel trekt in het dak en brengt een beschermende laag aan. Het dak wordt daardoor van binnenuit verstevigd en extra water- en vuilafstotend gemaakt. Een coating is ook mogelijk. Je hebt dan de keuze uit een normale coating, een rubber coating, of een hoogglans coating. Elk van de opties heeft zijn eigen voordelen en is in meerdere kleuren uit te voeren. Het coaten van je dak kun je beter uitbesteden aan experts. Nadat je dak volledig behandeld is, ben je weer lange tijd verzekerd van een mooi aangezicht van je huis of bedrijfspand.

Een vochtbestrijder inhuren?

Wat kost vochtbestrijding in jouw regio? Vergelijk offertes van vochtspecialisten en kies voor de beste deal om te besparen op de kosten die je moet maken. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.