Doorslaand vocht

Een van de vochtproblemen welke er zijn in ons land is doorslaand vocht. Daarnaast heb je nog optrekkend vocht, condensatievocht en opstijgend vocht. Ook in de kruipruimte kun je vochtproblemen hebben en de kelder. Meestal is het echter doorslaand vocht waar de huizen in Vlaanderen last van hebben. Vocht in je huis is schadelijk voor je gezondheid. Lees er alles over op pagina gezondheidsklachten.

Wat is doorslaand vocht?

Vooral oudere huizen of huizen met schade aan de buitenkant krijgen last van doorslaand vocht. De schade aan de buitenkant kan zelfs ontstaan zijn door een klimop plant. Daarnaast kan natuurlijk een botsing de oorzaak zijn van een scheur of is deze spontaan ontstaan. Als je een goede buitenmuur hebt met het juiste voegwerk dan zal je minder snel van doorslaand vocht last hebben. Wat kost het? Dat lees je op pagina kosten vochtbestrijder.

Doorslaand vocht ontstaat door sneeuw, hagel en regen. Zeker harde slagregen is slecht voor de buitenmuren van een huis. De bescherming van de muur verdwijnt en het vocht trekt de muren in. Zowel aan de buitenkant en aan de binnenkant van de muur ontstaat er dan schade.

Hoe voorkom je doorslaand vocht?

Er zijn verschillende manieren om doorslaand vocht te lijf te gaan. Het aanbrengen van een isolerende laag aan de buitengevel is een van de beste oplossingen. De regen kan de buitenmuur niet meer aantasten en zorgt ook nog eens voor extra isolatie voor meer warmtebehoud. Het is echter wel een investering die u moet doen.

Een andere manier om uw muren te beschermen is door ze te impregneren. Het is zeer effectief. Het impregneren is het aanbrengen van een waterafstotende laag aan de woning. Het is belangrijk om de woning een keer in de tien tot vijftien jaar te doen.

Doorslaand vocht bij je buitenmuur

Veel oudere huizen hebben last van doorslaand vocht. Waterschade die ontstaat door doorslaand vocht kan vrij ernstig zijn. Doorslaand vocht ontstaat door regen die langdurig tegen een slecht geïsoleerde en geïmpregneerde muur slaat. Het vocht dringt door in de stenen en verzadigt de muur volledig. Op dat moment zal het vocht het pleisterwerk gaan aantasten. Dat maakt de schade zichtbaar aan de binnenzijde van het huis. Opnieuw laten pleisteren of behangen heeft op dat moment geen zin. Je zult eerst de kwaliteit van de muur aan moeten pakken, anders valt het nieuwe pleisterwerk direct weer van de muur.

Oorzaken voor doorslaande vochtschade

Doorslaand vocht is een probleem dat vrij eenvoudig te verhelpen is. Iets dat je ook gemakkelijk zelf kunt doen. De reden dat oudere buitenmuren eerder waterschade op zullen lopen, is dat ze vaak begroeid zijn met planten die het voegwerk beschadigd hebben. Ook oude schroef- en boorgaatjes nemen gemakkelijk regenwater op. Langdurige temperatuurwisselingen veroorzaken ook kleine haarscheurtjes in de stenen.

De muur beschermen tegen doorslaand vocht

De eenvoudigste manier om je muur te beschermen tegen regenwater, is deze te coaten met vochtwerende vloeistof. Dit moet je regelmatig herhalen, omdat het de kwaliteit van de muur zelf niet verbeterd. Het brengt alleen een beschermend laagje aan. Een tweede optie is om je muur te impregneren. Het beste is om voor de behandeling eerst alle voegen te herstellen en de muur aan de binnenzijde te voorzien van isolatie. Deze manier is doeltreffender dat coaten. Een complete gevelrenovatie werkt het beste om toekomstige vochtschade te voorkomen. Dit kan je over het algemeen niet zelf doen, waardoor de kosten flink op zullen lopen. Dit verdien je terug doordat het onderhoud jarenlang gemakkelijker blijft en je huis flink in waarde zal toenemen. Het laat het uiterlijk van je huis weer stralen.

Offertes aanvragen

Kom in contact met erkende vochtbestrijders. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan. Dit kun je doen op pagina vochtbestrijder offertes.