Lekkage in de kelder

Vochtproblemen door een lekke kelder
Vochtproblemen in je huis kunnen ontstaan door lekkage in de kelder. Een kelder die te vochtig is, is niet te gebruiken als opslagplaats. Eten bederft in vochtige ruimtes, kartonnen dozen vergaan in een natte omgeving. En met een beetje pech trekt het vocht uit de kelder door naar de rest van de woning, wat een risico oplevert voor de gezondheid van de bewoners. En het kan de constructie van het huis teniet doen. Veel redenen om lekkage in de kelder aan te pakken.

De kelder van binnenuit afdichten

Als je besluit te kelder vochtvrij te gaan maken, moet je eerst het water weg pompen en het vocht uit de muren laten trekken. Gaten en scheuren die de lekkage veroorzaken, worden gedicht met vochtwerende substantie. Het aanwezige schilderwerk of stucwerk moet weg gefreesd worden. Hetzelfde geldt voor de vloer. Op een kale muur en vloer werkt het middel waarmee je de muren impregneert namelijk veel beter. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat vocht alsnog onder het stucwerk gaat zitten, waardoor alles opnieuw naar beneden komt vallen. Als alles kaal is, kun je de muren en de vloer behandelen met bijvoorbeeld Krystol.

De werking van Krystol

Krystol bevat chemicaliën die als ze in aanraking komen met water, lange kristallen vormen. Deze kristallen vullen alle scheurtjes in het beton op. Zolang er vocht aanwezig is, vormen de chemicaliën nieuwe kristallen, waardoor nieuw gevormde scheurtjes meteen weer opgevuld worden. Krystol werkt zeer lang, omdat het slechts een katalysator is. Dat betekent dat er slechts een zeer minimale hoeveelheid chemicaliën nodig zijn, om nieuwe scheurtjes op te vullen. Een behandeling met dit middel hoef je dus maar eenmalig uit te voeren. Het is een klus die je zelf kunt doen, maar een expert ruimt de rommel op en biedt jaren garantie. Daarom is uitbesteden de moeite waard.

Lekkage in de kelder verhelpen

Als je last hebt van lekkage in de kelder, kan dit leiden tot een hoop frustratie. Er zitten vochtige plekken op de muren en de kelder staat vaak onder water. Een vochtige kelder maakt hem nauwelijks bruikbaar en is bovendien schadelijk voor je gezondheid. Waterschade moet worden opgelost door het ‘dichten’ van de kelder. Dit kan op verschillende manieren.

Lekkage oplossen

Als er lekkage optreedt in een kelder, wordt dit meestal opgelost door het inspuiten van een mengsel van twee verschillende vloeistoffen. Voorafgaand aan het inspuiten worden er handmatig gaten geboord in de muren, zodat de vloeistof op vooraf afgemeten afstanden worden ingespoten. De afstanden tussen de verschillende gaten moeten ongeveer gelijk zijn. Het mengsel zorgt ervoor dat het doordringt in de muur. De vloeistof komt in voorheen nog niet afgesloten plekken waar het zich gaat mengen met het vocht dat op die plekken binnendringt. Samen met het vocht wordt de vloeistof een soort gel die vocht tegenhoudt. Deze methode zorgt er dus voor dat de vochtdoorlatende plekken worden opgespoord en waterdicht worden gemaakt. Dit betekent dat het probleem niet alleen op de korte termijn is opgelost, maar dat vocht ook op de lange termijn niet meer de kelder in kan.

Oplossen minder heftige schade

Lekkage in de kelder komt voornamelijk voor bij oude gebouwen. Als er in nieuwbouwwoningen waterschade optreedt, dient hier ook ingegrepen te worden. Het gaat vaak om minder heftige schade, zoals licht vochtige plekken in de muur. Toch kan ook dit uiteindelijk uitmonden in grotere problematiek. Deze problematiek kan ook bij oudere huizen voorkomen. Het is in beide gevallen raadzaam om een expert te laten kijken naar een goede waterdichtingsmethode. Met name in wat oudere huizen zal dit vaak betekenen dat er een of meerdere lagen van de muur worden verwijderd, om de oorspronkelijke muurlaag te reinigen, drogen en te bewerken met speciale zouten. Hier wordt vervolgens een nieuwe laag over aangebracht (bijvoorbeeld met tegels).

Een vochtbestrijder inhuren?

Wat kost vochtbestrijding in jouw regio? Vergelijk offertes van vochtspecialisten en kies voor de beste deal om te besparen op de kosten die je moet maken. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.