Mechanisch ventilatiesysteem

Ventilatie in woningen is een behoorlijk heet hangijzer. Gebrek aan ventilatie zorgt voor een hoop vocht overlast in woningen. De ventilatie die we kennen in woningen vanaf 1975 moet handmatig worden aangezet. Dit systeem functioneert wel, maar doordat het slecht is onderhouden blaast het eerder stof door de woning heen. Dit ingeburgerde principe, ventilatie, kent dan ook de ultieme variant; de mechanische ventilatie.

Ventilatiesysteem A

Automatisch ventileren niet altijd beter

De automatische ventilatie, ook wel de mechanische ventilatie genoemd, zou beter moeten functioneren. Helaas zijn veel automatische ventilatiesystemen voor velen een bron van bacteriën en ziektekiemen. Je vergeet namelijk doorgaans dat dit systeem goed moet worden schoongemaakt tussendoor om te voorkomen dat bacillen zich ophopen in de roosters van het ventilatiesysteem.

Een systeem wat vervuild is, verliest zijn werking en is niet bepaald goed voor de volksgezondheid. Dat is de reden waarom veel bezitters van nieuwe huizen kampen met vocht gerelateerde gezondheidsklachten die komen door een gebrekkig functionerend ventilatiesysteem. Meer over ventileren.

Bekijk ook:
Vlaanderen.be; ventileren en verluchten
LNE.be; wat is ventileren?

Meer rendement uit je automatische ventilatie

Ventileren in woonkamerIs jouw huis al voorzien van een mechanische ventilatie, dan is het niet moeilijk om er een hoger rendement mee te behalen. Door het reinigen van de ventilatiekanalen en de roosters is de werking beter, wat de vochtoverlast in je huis tot een minimum beperkt.

Wie echter de warme ventilatielucht beter wil gebruiken sluit een warmtepomp aan op de mechanische ventilatie. De warme ventilatielucht zal er op die manier voor zorgen dat je warm tapwater en eventueel ook verwarming hebt in je huis via de ventilatielucht in plaats van via het gebruik van aardgas. Met name in de huidige discussie om het gebruik van aardgas terug te dringen komt deze optie met grote regelmaat naar voren. Een goed onderhouden mechanisch ventilatiesysteem staat dan in wezen gelijk aan leven van de lucht.

Zie ook: