Parkeergarage lekkage

Lekkage zorgt per definitie voor water waar je niet op zit te wachten. Lekkages komen veelvuldig voor en zijn een grote bron van irritatie. Dit geldt niet alleen voor lekkage in huis, maar ook op andere plekken, zoals parkeergarages. Wateroverlast in een parkeergarage is een dure aangelegenheid, omdat water veel schade kan veroorzaken en het bestrijden van waterschade een forse klus is.

Parkeergarages zijn vaak gemaakt van beton. Betonnen platen worden afgewisseld met voegen tussen de platen. Bij een lekkage in een parkeergarage is er vaak iets mis met deze voegen, zogenaamde dilatatievoegen. Wanneer de waterdruk regelmatig wisselt, staan deze voegen onder blijvende druk. Als de druk te groot wordt, ontstaan er scheuren in de voegen, waarna het tegenhouden van het aanwezige vocht niet meer mogelijk is.

Dit is zowel voor de mensen die gebruik maken van de parkeergarage (ondanks dat je binnen bent, moet je alsnog oppassen voor plassen wanneer je de auto in- of uitstapt), als voor de eigenaar van de parkeergarage. Lekkage is immers schadelijk voor de constructie van de garage die kwetsbaarder wordt voor verdere schade.

Oplossing

Een oplossing voor de lekkage in de parkeergarage is te vinden in het repareren van de voegen die de betonplaten bij elkaar houden. Dit kan bijvoorbeeld door de voegen te injecteren met speciaal waterwerende hars. De hars dicht de voegen en verstijft vervolgens, zodat er geen vocht meer door zal kunnen.

Nadat de parkeergarage waterdicht is gemaakt (indien mogelijk zelfs voordat de garage waterdicht is gemaakt), is het ook belangrijk dat de oorzaak van de lekkage wordt aangepakt. Wanneer het verschil in waterdruk ervoor zorgt dat er scheuren in de voegen ontstaan, moet onderzocht worden waarom dat gebeurt en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden. Zo kan de parkeergarage bijvoorbeeld versterkt worden met een waterdichte laag, zodat het materiaal waarmee de parkeergarage gemaakt is niet wordt blootgesteld aan vocht.

Een vochtbestrijder inhuren?

Wat kost vochtbestrijding in jouw regio? Vergelijk offertes van vochtspecialisten en kies voor de beste deal om te besparen op de kosten die je moet maken. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.